Met de auto op wintersport? Denk aan je winterbanden!

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur. Ieder skiseizoen gaan er ruim 1,5 miljoen Nederlanders op skivakantie naar hun favoriete skigebied. De gemiddelde reis naar hun bestemming is ongeveer 800 – 1200 km lang en tijdens deze reis kan er veel gebeuren. Zorg dat jij en je auto goed voorbereid zijn op een flink pak sneeuw.

Winterbanden wetgeving – Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk

Het is geen nieuws dat de winterbandenwetgeving in de Alpenlanden anders is dan in Nederland. Toch weten maar weinig mensen hoe de wetgeving per land precies zit. Wij geven jou de wetgeving per land zodat jij precies weet welke winterbanden je nodig hebt.

 

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden verplicht wanneer er sprake is van gladheid door sneeuw, ijzel, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. In Duitsland is het verplicht tijdens winterweer met winterbanden óf all seasonbanden de weg op te gaan. Sinds 2017 is deze wet aangescherpt. Banden met alléén M + S is niet meer voldoende. De banden moeten nu voorzien zijn van het Alpine-symbool. Vergeet uiteraard niet de bandenspanning te checken voordat je op reis gaat! Een boete voor het rijden met ongeschikte banden in Duitsland kan een boete opleveren van minstens € 65,-.

Winterbanden in Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april is het in Oostenrijk verplicht om de weg op te gaan met winterbanden. Mocht je auto niet beschikken over winterbanden, ben je verplicht sneeuwkettingen te gebruiken als de weersomstandigheden je daartoe dwingen. Het kan voorkomen dat winterbanden buiten deze periode ook verplicht zijn. Sommige bergwegen zijn voorzien van borden waarop dat staat aangegeven. Volgens de Oostenrijkse wet moeten winterbanden een minimaal profieldiepte van 4 mm hebben. De banden moeten voorzien zijn van de M + S aanduiding.

Winterbanden in Zwitserland

In Zwitserland bestaat er geen wetgeving voor het gebruik van winterbanden. Natuurlijk wordt het ten zeerste aanbevolen wel winterbanden te gebruiken aangezien er een boete staat voor het hinderen van het verkeer. Sneeuwkettingen zijn verplicht in Zwitserland als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Gelukkig wordt dit altijd duidelijk aangegeven met een verkeersbord. Zo sta je nooit voor verrassingen. Met sneeuwkettingen geldt er een maximumsnelheid van 50 km/h.

Winterbanden in Frankrijk

Winterbanden in Frankrijk zijn net als in Zwitserland niet verplicht, maar het gebruik hiervan wordt zéker aangeraden. In Frankrijk moeten je winterbanden tenminste een profieldiepte hebben van 3,5 mm. Daarnaast moeten winterbanden beschikken over een M + S aanduiding. Sneeuwkettingen in Frankrijk zijn alleen verplicht als dit wordt aangegeven met verkeersborden. Deze verkeersborden zijn niet te vermijden. Met sneeuwkettingen geldt er een maximumsnelheid van 50 km/h.

Van Mossel Shortlease & Rent helpt je veilig naar jouw wintersportbestemming!

Van Mossel Shortlease & Rent helpt jou graag met een veilige en comfortabele reis naar jouw wintersport bestemming. Zo is Van Mossel Shortlease & Rent hét adres voor het huren van personenwagens en personenbusjes. Wij hebben altijd de auto die aan jouw reisbehoeften voldoen.

 

 

Terug naar het overzicht